בס"ד
לשמוע קול תורה – פסוק השבוע
פרשת מטות
אבי המשפחה
"אֵלֶּה הַחֻקִּים אֲשֶׁר צִוָּה ה' אֶת מֹשֶׁה בֵּין אִישׁ לְאִשְׁתּוֹ בֵּין אָב לְבִתּוֹ בִּנְעֻרֶיהָ בֵּית אָבִיהָ" (במדבר ל, יז).
פרשת מטות פותחת בדין מיוחד בדיני נדרים – יכולתו של בעל לבטל את נדרי אשתו כשאלה פוגעים בזוגיות, ויכולתו של אב לבטל את נדרי בתו המתבגרת העלולים לפגוע בחיוניותה.
בזמננו הלכות אלו אינן מתאימות לכאורה לרעיון של שוויון גמור בין גברים לנשים, ובקריאתם אנו חשים תחושה של אי נוחות.
לכן חשוב להדגיש כי אין דבר שמתיישן מהר יותר מאופנה, ואילו התורה היא דברי א-לוהים חיים – היא נצחית ואינה תלויה בשום אופנה. עלינו לקרוא את התורה ולשאוב ממנה את העקרונות הנצחיים המגלים את האמת הנצחית.
דינים אלו הם חלק מהקשר רחב, שמהותו היא אחריות אבי המשפחה. האב העומד בראש המשפחה נדרש לדאוג לאשתו ולילדיו. כדי שיוכל להצליח במשימה יש לתת לו את כל האמצעים להגן על משפחתו, ובכללם את האפשרות לבטל נדרים שעלולים להזיק למשפחה.
לולא הייתה אוטונומיה לאישה או לבת – לא היה צורך לבטל את נדריהן, שכן הם לא היו חלים כלל, אך ההלכה אינה מבדילה בין אחריות האיש לאחריותה של האישה באשר לכל היוצא מפיהם. הזהות של בני אדם, זכרים כנקבות, היא ביכולת לדבר ולהתחייב. האדם – הן האיש הן האישה – הוא חי-מדבר, ומכאן נובעת המרכזיות של הדיבור ושל ההתחייבויות. האדם נתבע לעמוד בדיבורו ובהתחייבויותיו, אך קורה לעיתים שהדיבור מקדים את המחשבה ושהתחייבות מסוימת מסכנת את איזון המשפחה.
התורה נתנה כוח גם לחכמים להפר נדרים, אך כשמדובר בנדרים הקשורים לאינטימיות של משפחה, לחייה הפרטיים, התורה אינה מעוניינת להוציא את בעיות המשפחה לרשות הרבים. כבוד האישה וכבוד הבת תובעים לתת לאב המשפחה את האפשרות להחזיר את האיזון שהיה עלול להיות מופר בשל נדר שאינו במקומו.
שאול דוד בוצ'קו