חנות ספרים תרומה / הרשמה france

עין פקוחה- מאמר

מאמר לפרשת קדושים
הרב שאול דוד בוצ'קו - נשיא הישיבה, 02/05/2019 13:09:46
"לֹא תֵלֵךְ רָכִיל בְּעַמֶּיךָ לֹא תַעֲמֹד עַל דַּם רֵעֶךָ אֲנִי ה'" (ויקרא יט, טז).
מה הקשר בין שתי צלעות הפסוק – בין איסור לשון הרע ורכילות לבין החובה להציל את מי שמצוי בסכנה?
החזקוני מפרש שבין שתי הצלעות יש קשר של סיבה ותוצאה, שכן המדבר לשון הרע מסכן את חיי זולתו. אנו מוזהרים שלא ללכת רכיל כדי שלא לגרום לריב ומדנים שעלולים להביא חלילה לשפיכות דמים.
הוא מציע פירוש נוסף שהצלע השנייה מסייגת את הראשונה – ישנן נסיבות מסוימות הגוברות אפילו על איסור לשון הרע: "לא תלך רכיל אבל אם שמעת עצה על חברך להרגו לא תעמוד על דמו אלא הודע לו העצה".
בדרך זו נוסיף כי איסור הליכת רכיל כולל כר נרחב של דיבורים. אסור לאדם לדבר סתם על חברו, לספר על מצבו, על מעשיו, על מקום מגוריו ועל תחביביו... כל הדיבורים הללו אסורים אף שאין בהם כל כוונה להרע, כי השומע עשוי לפלפל ולהסיק מסקנות שאינן מיטיבות בהכרח עם החבר. לדוגמה, אמירה פשוטה שהאדם איננו בקו הבריאות עשויה לגרום בעקיפין לשומע שלא לקבלו לעבודה מסוימת, וכן הלאה. 
התורה מצווה אותנו להישמר שפינו לא ישמש מרכז מודיעין לציבור. לא כל דבר צריך להיאמר. אומנם קיימת סכנה שהאדם יתבצר בדל"ת אמותיו ולא ידאג כלל לזולתו, ועל כן אמרה התורה "לֹא תַעֲמֹד עַל דַּם רֵעֶךָ". איסור הרכילות איננו קורא לאדישות אלא דורש חוכמה גדולה לדעת מתי יש לדבר ולספר ומתי יפה השתיקה. ישנם דברים שכדאי וראוי לספר כדי שיצמיחו תועלת לזולת, אך יש לבחון למי יש לספרם ומהו העיתוי המתאים. למשל, כדי לסייע לאדם מובטל במציאת עבודה יש לספר את הנדרש על אודותיו לאדם שבכוחו לספק לו עבודה, אך לא למי שדברינו עלולים לעורר בליבו זלזול באיש המדובר.
התורה מדריכה אותנו להביט במציאות בעין פקוחה ובהרבה חוכמת חיים, ומדגישה בסופו של הפסוק כי "אֲנִי ה'" – המכיר ויודע את כוונותיך, ואם טהורות הן אסייע לך שלא יבוא מכשול על ידך.


* על מנת להוריד את השיעורים ניתן - 1. להורידם באמצעות תוכנות או אתרים המיועדים לכך [למשל דרך לחיצה כאן]. 2. לפנות אלינו דרך הצור קשר שבאתר.

בניית אתרים | יצירת קשר